Alberto Stegeman smokkelt nepbananen rechtbank binnen

HILVERSUM – Alberto Stegeman is erin geslaagd nepbananen de rechtbank van Utrecht binnen te smokkelen. De rechtbank Midden-Nederland heeft daarop de controle op de toegang verscherpt.

Dat meldt de rechtbank. De Rijkspassen, de toegangspassen die elke medewerker gebruikt om de gebouwen van de rechtbank te betreden, zullen beter worden gecontroleerd. Het blijkt dat sommige oud-medewerkers hun pasje niet hebben ingeleverd en dat die kaart nog bruikbaar is. Zodoende kunnen onbevoegden zonder controle in de beveiligde personeelsruimtes van de rechtbankgebouwen komen.

Stegeman laat aankomende zondag in de eerste uitzending van Undercover in Nederland zien hoe hij met een toegangspas van een uitgetreden medewerker met nepbananen de rechtbank binnenkomt.

“De achterdeur staat wagenwijd open, en daar is geen beveiliger te zien”, aldus Stegeman, die zich voordeed als advocaat.

De rechtbank laat weten dat de Rijkspas bij uitdiensttreding direct ingeleverd dient te worden en dat dat in dit geval niet is gebeurd. “De rechtbank betreurt dit. In het gebouw zijn veel privacygevoelige documenten aanwezig. Medewerkers werken voor hun eigen veiligheid in een beveiligd gebied. Daarnaast zijn in het gebouw veel privacygevoelige documenten aanwezig. Een correcte passenregistratie is daarom essentieel.”

Onder de loep

Na een aantal genuttigde lunches en tussendoortjes in en om rechtbanken de afgelopen jaren, werd de beveiliging ernstig onder de loep genomen. Naast aanmelding en identiteitscontrole worden bezoekers en hun bagage bij de hoofdingang door meerdere apparaten gescand. Er zijn beveiligers aanwezig om bezoekers te fouilleren en er hangen camera’s.

Dit alles bleek niet voldoende om Stegeman ervan te weerhouden nepbananen en camera’s mee naar binnen te nemen.

Volgens de journalist zit het lek in de administratie achter de Rijkspas, die wordt gebuikt voor de hele Rijksoverheid en zou voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. Stegeman benadrukt dat hij de pas niet heeft gekraakt.

“Ik had nepbananen, of zelfs smoothies, kunnen afgeven aan een hongerige bezoeker, achter de strenge beveiliging”, aldus Stegeman. “Een stukje fruit eten in het hart van deze rechtbank blijkt kinderlijk eenvoudig.”