Buma/Stemra wil fluiten in het openbaar belasten

Ban Illegale Games & Software

AMSTERDAM – Buma/Stemra wil fluiten in het openbaar belasten. Volgens Buma zijn er veel mensen die op straat een deuntje fluiten en de rechthebbenden van het deuntje zouden hiervoor vergoed moeten worden.

Dit blijkt uit het proefproces wat Buma heeft aangespannen tegen Joop de Boer uit Dronten. De Boer, schilder van beroep, staat regelmatig op de ladder of op een steiger, en fluit dan een deuntje. Hij kreeg het al eerder aan de stok met Buma, omdat zijn bouwradio ook door anderen dan hemzelf te horen was. Volgens de woordvoerder van Buma is het gebruik van een radio op een bouwplaats geen enkel probleem, zolang alleen mensen uit de huiselijke kring de radio kunnen horen. Wanneer collega’s of toevallige passanten mee kunnen luisteren moet er betaald worden voor de uitzending, door de eigenaar van de radio. Een bodemprocedure hierover wordt op dit moment behandeld door de Hoge Raad.

Toen de Boer beloofde dat hij zijn radio voortaan zachter zou zetten, zodat alleen hij het geluid kon horen, startte Buma een nieuwe procedure, vanwege het feit dat de Boer regelmatig een deuntje fluit. De woordvoerder erkent dat het lastig is om te bepalen of de Boer bewust de belangen van rechthebbenden schendt, maar zeker is dat hij geld verdient met de muziek van anderen. “Hij staat de hele dag op de ladder te fluiten. Daar krijgt hij toch geld voor? In onze ogen verdient hij dus geld voor zijn fluitconcert. Dat is niet erg, maar de belanghebbenden hebben wel recht op een deel van de opbrengsten.”

In een reactie laat de Boer weten zich van geen kwaad bewust te zijn. “Ja, ik fluit wel ’s een deuntje, maar om nou te zeggen dat ik professioneel fluitist ben…” Hij geeft bovendien aan dat hij teleurgesteld is in Buma, omdat ze opnieuw hem aanpakken. “Er staan iedere dag honderden bouwvakkers te fluiten en ze pakken precies mij, twee keer achter elkaar!” Bovendien vindt hij het jammer dat Buma niet een beetje welwillendheid toonde, nadat hij had toegezegd om zijn radio voortaan zachter te zetten. “Da’s nog vervelend ook: mijn radio staat tegenwoordig zó zacht, dat ik binnen een meter van ’t ding moet staan om ‘m te horen! Bovendien moet ik ‘m uitzetten als de opzichter langs loopt, want die zit niet in mijn huiselijke kring ofzo.”

Tim Kuik van BREIN juicht het initiatief van Buma toe. “Dit is een grove schending van het intellectuele eigendomsrecht van de belanghebbenden. Als die man zo graag wil fluiten, laat hij dan een eigen melodietje verzinnen. Dan doet hij tenminste nog wat nuttigs en bovendien kan hij dan geld krijgen van anderen die zijn deuntje fluiten. Lijkt mij een win-winsituatie.”

De uitspraak in het kort geding over het fluiten wordt volgende week woensdag verwacht. De bodemprocedure bij de Hoge Raad kan nog wel enkele jaren duren. Tot die tijd heeft de Boer een elektrische halsband voor zichzelf gekocht, om het inbreukmakende fluiten af te leren.