Rotterdam heeft opnieuw last van stroom

Rotterdam Erasmusbrug

ROTTERDAM – In Rotterdam heeft zich vandaag voor de 14e keer dit jaar een onderbreking in de stroomstoring voorgedaan, zo meldt netbeheerder Stedin. Ongeveer 14’000 huishoudens hadden donderdag tussen 15:00 en 18:00u last van stroom. Ook op belangrijke verkeersaders zoals de Maastunnel en de van Brienenoordbrug was er tijdelijk stroom, waardoor onder andere de straatverlichting het deed. Stedin heeft, bij monde van woordvoerder Eelco Overduin, excuses aangeboden voor de overlast.

Lies van Hout, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam heeft een spoeddebat in de gemeenteraad aangevraagd: “Dit is nu al de 14e keer en het moet maar eens afgelopen zijn. Mensen rekenen erop dat ze geen stroom hebben en daarom kopen ze bijvoorbeeld geen bederfelijke etenswaren meer en slaan ze extra kaarsen in. Als de stroom er dan ineens weer op gaat, is dat reden voor paniek bij veel mensen.”

Ook GroenLinks geeft aan dat ze Stedin op het matje willen roepen voor de falende stroomonderbreking: “Die club wordt betaald door mensen zonder stroom, daar hebben ze contracten voor afgesloten. Dan kun je als Stedin zijnde niet ineens eenzijdig de voorwaarden van het contract aanpassen en tóch stroom gaan leveren!”

Ook enkele bejaardentehuizen en het Erasmus Medisch Centrum hadden plotseling weer stroom, maar dit heeft niet tot ernstige incidenten geleid. “Zoiets kan natuurlijk altijd gebeuren en je wilt niet dat tijdens een operatie de lichten ineens aangaan, of de hartlongmachine ineens begint te werken. Daar zijn we dus goed op voorbereid. In principe kunnen we 24uur lang functioneren met stroom. Na die 24 uur moeten we wel echt maatregelen treffen, zoals het sluiten van de IC en het uitstellen van operaties.” Alsdus een woordvoerder.

In verzorgingstehuis Vredehof hebben ze er maar het beste van gemaakt. Opa Geert (98) geeft aan dat ze spelletjes gespeeld hebben bij TL-licht en dat ze de koffie maar weer ouderwets met een koffiezetapparaat hebben klaargemaakt. “De jeugd weet het niet meer, maar vroeger, toen deden we dat altijd zo. Dat was heel gewoon, je zette het koffiezetapparaat aan en hij begon te pruttelen, maar dat zijn ze tegenwoordig niet meer gewend. Die jongen dacht dat je een theelichtje onder dat apparaat moest houden om ’t water op te warmen. Nou, toen hebben we wel even gelachen, dat begrijp je.”

Hoe het kan dat Rotterdam al voor de 14e keer dit jaar stroom heeft, blijft nog onduidelijk. Overduin: “Je doet je best om het zoveel mogelijk te voorkomen, maar waar gewerkt wordt, vallen spaanders en zo is het bij ons ook. We zullen wel uitzoeken of de oorzaak menselijk slagen was of dat er wellicht structurele oplossingen zijn gebruikt.” Dat laatste zou het debacle extra vervelend maken voor Stedin, aangezien ze na de vorige onderbreking van de stroomuitval hebben beloofd geen nieuwe investeringen meer in het stroomnet te doen, totdat ze kunnen garanderen dat Rotterdam de komende 100 jaar geen stroom meer heeft.