Teeven opnieuw bonnetje kwijt

Fred Teeven

DEN HAAG – Voormalig staatssecretaris Fred Teeven is opnieuw een belangrijk bonnetje kwijt geraakt. Dat meldde zijn woordvoerder afgelopen dinsdag. Teeven raakte het bonnetje waarschijnlijk vorige week kwijt. Teeven heeft meermaals aangegeven dat hij het bonnetje niet kan vinden.

Vorige week dinsdag heeft Teeven drie bananen gekocht, bij de groenteboer vlak bij zijn huis. Zijn secretaresse had gevraagd of hij het bonnetje voor haar wilde meenemen, omdat je bij inlevering van 20 zegeltjes een gratis smoothie krijgt. De zegeltjes zijn echter al weken op, dus neemt de groenteboer voorlopig genoegen met de bonnetjes. Dat is Teeven nu dus echter kwijt.

“Ik had nog maar drie bonnetjes nodig!” geeft zijn secretaresse, Anita Zonneveld, aan. Zij wil dat het Tweede Kamerlid zijn portemonnee nog maar een keer goed doorzoekt: “Ja, vorige keer kwam dat bonnetje ook ‘ineens’ boven water, dus hij zal het nu ook nog wel ergens hebben.” Zonneveld heeft haar hoop gevestigd op Nieuwsuur, die ook het vorige verloren bonnetje van Teeven boven water wist te krijgen.

Voormalig minister Ivo Opstelten geeft te kennen dat hij niets wist van de deal tussen Teeven en de groenteboer en bovendien dat ook hij het bonnetje niet heeft. In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de affaire. SP-kamerlid Michiel van Nispen (Justitie en Sport) vindt dat, wanneer het bonnetje niet gevonden wordt, Teeven en Opstelten hun functie als voormalig Staatssecretaris en Minister moeten neerleggen. Van Nispen: “Blijkbaar is één keer weggestuurd worden niet voldoende. Deze mannen zijn hardleers en blijven bonnetjes kwijt raken. Dan moeten wij als Kamer daarvan op een gegeven ogenblik zeggen: Tot hier en niet verder. Laat ze hun functie in het pluche maar opgeven en zien hoe het leven als voormalig voormalig staatssecretaris hen bevalt.”

Teeven geeft via zijn woordvoerder te kennen dat hij de commotie rond het bonnetje niet begrijpt: “Dat vorige bonnetje, ja dat ging over veel geld. Ik geloof iets van 1 miljoen ofzo. Ja, dat je dan voor de fiscus je bonnetje wilt bewaren als overheid begrijp ik, maar het gaat hier om één Euro-vijfenzestig. Als daar kamervragen over gesteld worden, snap ik niet waar we mee bezig zijn.”

Sjoerd Sjoersma (D66) gelooft de voormalig Staatssecretaris niet: “Vorige keer was het uiteindelijke bedrag ineens bijna vier keer zo hoog als hij (Teeven, red.) beweerde. Als dat hier weer het geval is gaan we voor meer dan vijf Euro het schip in. Het wordt tijd dat de voormalig Staatssecretaris lessen uit het verleden trekt, en zijn bonnetjes op een rijtje krijgt.”