Vier doden gevallen bij Sinterklaasintocht met niet-traditionele Pieten

AMSTERDAM – De jaarlijkse intocht van Sinterklaas is gisteren op gruwelijke wijze afgerond, toen in het publiek vier doden vielen. Sectie moet uitwijzen wat er precies gebeurd is, maar de politie gaat er vooralsnog vanuit dat de mensen zijn overleden, doordat er dit jaar verschillende Pieten meeliepen, die slechts met een paar roetvegen waren geschminkt. 

De intocht in Amsterdam begon rustig. De politie heeft een enkele keer in moeten grijpen, toen aanhangers en tegenstanders van de traditionele Piet met elkaar op de vuist gingen. Hierbij zijn enkele tientallen mensen gearresteerd. De politie had zich echter goed voorbereid, aangezien het volkomen normaal is dat tijdens een kinderfeestje enkele charges door de ME moeten worden uitgevoerd.

Later op de middag ging het echter mis. Toen Sinterklaas net voorbij het Rokin reed, werden enkele schreeuwen en gillen vanuit de toeschouwers gehoord. Toen de politie op de plek van de commotie aankwam, bleek dat enkele toeschouwers bezweken waren. Omstanders verklaarden dat de mensen leken flauw te vallen toen ze Pieten met roetvegen zagen aankomen. Verschillende omstanders en te hulp geschoten ambulancepersoneel hebben tevergeefs getracht de vier te reanimeren, maar dit was helaas te laat.

Prof. E. Albus van het UMC geeft aan dat het te verwachten was dat er mensen zouden overlijden bij de intocht: “Een cultuurshock van deze proporties kan verschrikkelijke consequenties hebben: mensen voelen zich aangevallen in hun eigenwaarde als je zegt dat zwarte Piet geen neger is, ze raken in de war, worden boos, gaan twijfelen: wat is echt, wat niet? Dat soort gedachten kunnen levensgevaarlijk zijn.”