Balkenende III

Jan Peter Balkenende

Premier Balkenende heeft te kennen gegeven dat hij klaar is voor een 3e termijn. In 2007 wil hij bij de verkiezingen weer als eerste minister uit de bus komen. Het enige wat Balkenende in de weg zou kunnen staan, is dat zijn partij bij die verkiezingen niet de grootste partij wordt.

Terwijl minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) artikel 23 wil schrappen, terwijl de kamer zich realiseert dat de no-claim-korting slecht uit zal pakken voor chronisch zieken en gehandicapten, terwijl PvdA blijft stijgen in de peilingen, ondanks het feit dat daar totaal geen aanleiding voor is, en terwijl de oorlog in Irak steeds meer weg heeft van een niet-ophoudend-drama, geeft onze premier aan, dat hij klaar is voor een derde termijn. Hij zou zijn werk af willen maken.

Ik snap niet hoe de man het in zijn hoofd haalt om dit soort dingen te zeggen. Als iedereen het in Nederland ergens over eens is, dan is het wel de verkeerde houding van het huidige kabinet. Goed, bezuinigen mag, maar Nederlanders worden inmiddels niet meer gezien als Nederlanders, maar als belastingbetalers… En die moeten zorgvuldig worden leeggeplukt… En dan met name nog de mensen die het geld het minst kunnen missen…

Als Balkenende ├ęcht herkozen wil worden, zal er toch veel moeten veranderen. Misschien niet eens zozeer wat betreft politiek beleid. Misschien niet eens zozeer wat politieke uitstraling betreft. Veel meer wat de houding betreft. Balkenende II moet eens in Nederland komen kijken, wat er hier gebeurt. Balkenende II moet eens komen kijken wat er zich afspeelt in de huiskamer van een modaal gezin, met een beneden-modaal inkomen. Balkenende II moet eens kijken wat er gebeurt met asielzoekers, moeders met kinderen die op straat worden gezet.

Misschien dat als Balkenende II zich daarover bekommert, en zich tot ver achter z’n oren gaat schamen, en er op korte termijn iets aan doet, heel misschien dat er dan nog een levensvatbaar Balkenende III kan komen.

Heel misschien…