Een nieuw soort autoverkoper

Autoverkoper

Er komt een man op je af gelopen, kalend, iets te dik, ergens eind veertig. Hij slikt nog snel een pepermuntje weg, maar het mag niet meer baten. De man heeft een adem als een beerput, blijkt als hij vraagt: “Zo meneertje, waar kan ik u mee helpen?” Even denk je dat hij het tegen de persoon achter je heeft, maar z’n ogen zijn gewoon niet helemaal recht in hun kas gezet.

Je bekijkt de man eens goed. Even verwacht je dat hij twee verschillende sokken aan zal hebben, maar je hebt je vergist: Hij heeft witte sportsokken aan. Witte sportsokken, in zijn zwarte, net niet gepoetste schoenen… Z’n schoenen, die duidelijk niet passen bij het vaal bruine pak dat hij aan heeft, wat overigens ook duidelijk een paar keer te vaak gedragen is. En duidelijk een paar maten te klein. Je probeert hem recht in de ogen aan te kijken, tot je aandacht wordt afgeleid door zijn haar, of wat er nog van over is. Je vraagt je af welk Becel product hij vanochtend in z’n haar heeft gesmeerd, voordat hij het strak naar achteren kamde. Hij is duidelijk uit op provisie, want door z’n zwaar ademende longen lijkt het alsof hij hiervoor een marathon heeft gelopen, om eerder dan z’n collega’s bij je te zijn. Je bent in een showroom, en dit is een autoverkoper. Zo eentje die altijd wel een bakkie van een oud vrouwtje heeft staan, die precies weet wat jij zoekt, of speciaal voor jou een mooie aanbieding heeft. Even vraag je jezelf af of dit wel echt een verkoper is, want welke idioot koopt er nou een auto bij zo’n figuur? Als je ‘m in de goot zou zien liggen, zou je ‘m geen tweede blik waardig keuren, of zou je uit medelijden wat kleingeld naar ‘m toe gooien. Maar het is ook medelijden wat er uiteindelijk voor zorgt dat je die auto toch bij hem koopt, hij zal ook vast vrouw en kinderen thuis bij de haard hebben, en hij heeft de provisie vast hard nodig.

Ik ben laatst een nieuw soort autoverkoper tegengekomen. Alleen had zij lang, blond haar, een lief, jong gezichtje, een mooie glimlach, met een strakke rij stralend witte tanden erachter, en ze loopt in een kort jurkje, maximaal maatje 32. In een strak t-shirtje, waardoor je de temperatuur vrij nauwkeurig kunt aflezen, staat ze met haar andere, iets te knappe, iets te sportieve vrienden te praten, als jij binnenkomt. Hartelijk komt ze je tegemoet, schud je de hand en stelt zichzelf voor. Je gaat zitten, en krijgt een kopje koffie aangeboden. Ze begint een gezellig gesprek, over wie je bent, wat je doet, en waar je naar op zoek bent. Ze lijkt oprecht in je geïnteresseerd, totdat zij haar verhaal af gaat steken: Van alle antwoorden die je haar zojuist gegeven hebt, heeft ze er blijkbaar geen een onthouden, want ze ratelt een standaard verhaaltje op. Ze verteld over dingen waarvan jij net hebt gezegd dat je dat niet wilt, ze laat de dingen die jij belangrijk vindt weg, en als je haar even onderbreekt is het duidelijk dat ze even vergeten is bij welke alinea van het standaard script dat ze altijd afratelt ze nou precies was. Je ergert je aan haar, blijkt nu, gespeelde oprechte interesse. Gespeeld, want alle vragen die ze je net zo lief stelde, en daarmee de oprechte interesse, waren dus blijkbaar allemaal voorgekauwd. Je begint je nu ook te ergeren aan haar perfecte uiterlijk, en zelfs aan haar knappe vrienden, een eindje verderop: Niemand kan zó knap zijn, en toch eerlijk. Je realiseert je dat ze haar alleen maar hebben aangenomen om haar knappe gezichtje, haar strakke kont, en het feit dat ze kan wegkomen met een strak t-shirt. Je bent in een sportschool, en het strakke lijfje tegenover je is een sportschool-abonnementverkoopster. Waar het bij de loensende autoverkoper het meelijwekkende uiterlijk was wat je hart deed beslissen om die auto te kopen, daar is het bij het afgetrainde maatje 32 jaloezie, afgunst, en een verlangen om ook zo te zijn: Knap, slank, afgetraind en oppervlakkig. En hoewel deze, en meer, psychologische processen als een rouwstoet voor je ogen voorbij trekken, tuin je er bij het oppervlakkige blonde meisje toch ook in…

Ik heb me ingeschreven voor de sportschool…