Nu zat het wel gauw gaan sneeuwen

Sneeuwvlok

Om onze jongens in den vreemden een hart onder de riem te steken, stuurt de Nederlandse Taalunie ze allemaal een cd. Op de cd staat een prachtig gedicht, van Anton van Duinkerken, hoogstpersoonlijk ingesproken door onze eerste minister.

In deze hectische dagen voor kerst, waarin oorlog, Amerika, herverkiezingen, bezuinigingen, bedreigingen en submission’s de boventoon voeren, is het nodig om de militairen, die zich in zetten voor de Pax Bush, een hart onder de riem te steken, moeten ze gedacht hebben bij de Taalunie. En inderdaad, ze kunnen het gebruiken. Nu de oorlog in Irak door steeds meer mensen wordt afgekeurd, en omdat het bijna kerst is, is een leuke cd, als aanvulling op het kerstpakket, een welkom geschenk.

Wat ik me alleen afvraag… Zouden de militairen bij de cd ook een rekening krijgen? Zouden ze het slechte nieuws uit Nederland ook horen? Zouden ze ook horen dat, diezelfde Balkenende hier in Nederland de minima nóg een poot uitdraait? Zouden ze ook weten dat wanneer, of misschien beter áls, ze terugkomen, ze ineens 24 procent méér ziektekosten gaan betalen? Zouden ze ook horen, dat terwijl zij dáár vechten voor vrede, híér een vredig land wreed uiteen wordt gerukt, door moord, door politiek incorrecte politici, met domme en ondoordachte uitspraken, door bezuiniging, en door rassenruzie?

Of horen ze alleen maar het goede nieuws van “vrede op Aarde”, het goede nieuws dat de democratie in de Oekraïne het nu écht bijna heeft gewonnen, en het goede nieuws dat Balkenende speciaal voor hun vanuit zijn Torentje een kerst cd heeft opgenomen, met een prachtig gedicht over sneeuw. Dat toch, terwijl iedereen weet dat de kans dat in Irak sneeuw valt, net zo groot is als dat Zalm een, deze keer positief, extra-tje heeft voor de minima?

Ik persoonlijk ben van mening dat Balkenende zich de moeite had kunnen besparen. Hij had beter de nieuwste DVD van Harry (Balkenende) Potter kunnen sturen. Dat had persoonlijker geweest, en dan hadden die jongens nog ’s iets om mee terug naar Nederland te nemen, dan alleen maar doden en trauma’s.po

Leave a Reply