Oeps! Helemaal vergeten!

Ziekenhuis

Zo reageer je als je per ongeluk vergeten bent de deur op slot te doen. Of als je ergens te laat bent gekomen. Maar zo reageerden óók onze volksvertegenwoordiging, op nieuwe berekeningen van de volgend jaar ingaande no-claim regeling.

Even kort, wat houdt de regeling in? Kort komt het hierop neer: De premie voor de verzekering gaat gemiddeld met 24% omhoog. Als aan het eind van het jaar blijkt dat je geen gebruik hebt gemaakt van medische zorg, behalve de huisarts, kun je tot 255 Euri terugkrijgen. Op die manier hoopt de regering te voorkomen dat mensen zorg afnemen, die ze helemaal niet nodig hebben.

Goed initiatief, zou je denken. Op die manier voorkom je dat mensen voor van alles en nog wat naar het ziekenhuis gaan. inderdaad, dat is één van de positieve gevolgen. Of beter: Dat ís het positieve gevolg, want andere positieve gevolgen zijn er niet. Negatieve gevolgen echter legio. Iemand die chronisch ziek is, maakt meer gebruik van zorg dan mensen die nooit wat hebben. Logisch. Zonder dat zij er iets aan kunnen doen, hebben ze medicijnen nodig, misschien eens in de zoveel tijd een ziekenhuis opname, of bijvoorbeeld een wekelijks bezoek aan de fysiotherapeut. Die mensen kunnen dus wel fluiten naar die 255 Euri, die zien ze nooit meer terug. Chronisch zieken gaan er dus per definitie op achteruit. En dat terwijl de gezondere mensen er zelfs op vooruit kunnen gaan!!!! Wanneer zij hun 255 Euri wél terugkrijgen, betalen ze volgend jaar minder premie dan dit jaar!

Nou? Eerlijk toch? Chronisch zieken moeten misschien wat meer betalen! Ze gebruiken toch ook meer zorg?! Eerlijk dan toch? Misschien… Maar het kabinet Balkenende heeft al zoveel goeds gedaan, voor met name de zwakkere in onze samenleving. De minima zijn er dit jaar al zoveel op achteruit gegaan! En laten nou net de chronisch zieken een hele grote kans maken om in de categorie ‘minima’ terecht te komen!

Al met al worden de chronisch zieken dus dubbel gepakt, door een kabinet dat zich “sterk en sociaal” durfde te noemen, toen we nog op ze moesten stemmen.

Maar het verhaal dat de chronisch zieken extra gepakt worden, heeft de kamer al bereikt… Nu is het alleen nog wachten op een democratie, waarin de volksvertegenwoordiging ook echt iets te zeggen heeft. Misschien kan er dan nog iets gered worden.