Open brief aan BREIN

Ban Illegale Games & Software

W.J. Hulzebosch

Stichting BREIN
Postbus 133
2130 AC Hoofddorp

Betreft: blokkade van (www.)thepiratebay.se/.com/.etc

Geachte meneer, mevrouw,

Met interesse heb ik de afgelopen weken uw pogingen om the Pirate Bay onbereikbaar te maken gevolgd. Omdat ook ik een provider heb die op last van de rechter aan deze vorm van censuur moet meewerken, zit ik nu met een probleem: ik kan geen films meer downloaden van het internet (nou ja… ik kan geen films meer downloaden via the Pirate bay, laten we het daarop houden… Nou ja… Het kan wel, maar het is lastiger… Nouja… Iets lastiger… Euhmm… voor iemand met 2 half werkende hersencellen is het nog steeds een koud kunstje…).

Nou vind ik dat iedereen betaald moet krijgen wat hij verdient. Of acteurs honderden miljoenen dollars verdienen voor een kaskraker, terwijl in de derde wereld van datzelfde geld een compleet land voorzien kan worden van Hiv-medicijnen, weet ik niet, maar wie ben ik om daarover te oordelen? Daarbij vind ik, dat als ik vind dat een acteur dat geld niet verdient, ik de film niet moet kijken. Ik moet niet principieel gaan zeggen dat ik niet voor mijn film wil betalen, omdat kindertjes in Afrika het zo moeilijk hebben.

Daarbij vind ik het argument dat informatie gratis en van iedereen zou moeten zijn onzin. Waarom zou de portemonnee van een acteur wel open source moeten zijn, en die van een chirurg, afvalverzamelaar of taxichauffeur niet? Die acteur heeft gewerkt voor zijn geld en dus verdient hij het. En weer zeg ik: anders moet je de film maar gewoon niet kijken.

Vanavond besloot ik daarom om over te stappen op legaal en de moeilijkheden die ik daarbij ondervond zijn de redenen dat ik u deze brief schrijf. U heeft namelijk wel the Pirate Bay geblokkeerd, maar u heeft niet gezorgd voor voldoende, goede alternatieven. Ik wilde een simpele actiefilm kijken, iets met leuke vechtscenes, ontploffende gebouwen en misschien een onderzeeër. Kwaliteit: B of C. Ik ging er van uit dat het niet moeilijk zou moeten zijn om een dergelijke film te kopen, met creditcard, Wallie, Paypal of iDeal. Niets bleek minder waar.

Op de paar sites waar ik films kan kopen, zijn de nieuwste toevoegingen met een beetje geluk uit 1980. Helaas ontbreken de echte klassiekers uit die tijd, dus zit ik opgescheept met C, D, E en Z-films, uit de tijd dat special effects nog echt speciaal waren, en werden gemaakt met verticaal uitgedaagde mensen in rare pakken. Helaas hadden ze in deze films zelfs daar geen geld voor. Ondanks het feit dat mijn eisen en mijn verwachtingen niet erg hoog waren, werd ik dus toch stevig teleurgesteld.

In de tijd dat ik vroeger een pizza bestelde, downloadde mijn computer een film naar keuze, met of zonder Nederlandstalige ondertiteling, in HD met DTS of betere geluidskwaliteit. Het eerste deel van de film had ik vaak al gekeken, voordat de pizza eindelijk bezorgd werd. Met de blokkade van de Pirate Bay heeft u er uiteindelijk niet voor gezorgd dat ik geen films meer zal downloaden van mensen die ze illegaal uploaden: u heeft mij teruggezet in de steentijd wat betreft het kijken van films. Zo meteen moet ik nog naar de videotheek, bestaan die eigenlijk nog? Dát, of uw actie heeft effectief niets uitgehaald, behalve het feit dat mijn frustratieniveau over uw organisatie en de filmindustrie, die blijkbaar niet aan een nieuw verdienmodel (en daarmee, niet aan mijn geld) wil, bij het begin van de film zulke grote hoogten heeft bereikt, dat ik het nodig vindt u daarover in een open brief over te informeren. O, en de pizza komt nu ergens op een kwart in plaats van halverwege de film; het duurde even voor ik de Pirate Bay weer had gevonden. Want downloaden kan (en mag!!) nog steeds.

Alleen kan ik er nergens voor betalen…

Wicher Hulzebosch