Stakingen Frankrijk gestroomlijnd

Stakende boeren op de zgn. perifirique, de rondweg rond Parijs

Parijs – Afgelopen weekend is bekend gemaakt dat de Franse regering er alles aan zal doen om de stakingen die het land regelmatig platleggen beter te stroomlijnen. Ook is het de bedoeling dat stakende vakbonden beter met elkaar overleggen, om de overlast van stakingen te maximaliseren, zonder het gevaar te lopen dat het doel van de staking bereikt wordt.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve van de Franse regering heeft dat afgelopen weekend laten weten. Cazeneuve: “Het is eigenlijk raar als je er over nadenkt: we hebben in Frankrijk meer stakingen dan in welk Westers land dan ook, en toch zijn er nog productieve bedrijven! Door beter met elkaar te communiceren moet het mogelijk zijn om het hele land tot stilstand te brengen.” Een woordvoerder van Cazeneuve voegt daar nog aan toe dat, met voldoende communicatie, het wellicht niet eens noodzakelijk is dat iedereen staakt: “Door bijvoorbeeld snelwegen op het juiste moment en de juiste plek af te sluiten, kun je met een kleine groep stakers een heel groot gebied volledig lamleggen. Daar is dan geen enkele productie meer mogelijk, maar je hebt daar niet alle werknemers voor nodig. Zo kan een deel van de werknemers vrijaf krijgen van het staken, zodat zij kunnen uitrusten van hun werkonderbreking.”

De Belgische premier Charles Michel laat via zijn woordvoerder weten dat zijn regering de ontwikkelingen in Frankrijk op de voet volgt: “België en Frankrijk hebben allebei een trotse stakingscultuur. Het is niet meer dan logisch dat we goed kijken naar wat Frankrijk op dit gebied probeert.” Michel wil niet vooruitlopen op de vraag of Brussel de nieuwe manier van staken ook wil invoeren: “Wij zijn op dit moment erg tevreden over de hoeveelheid productiviteitsverlies die wij nu al realiseren met onze stakingen. Bovendien moet niet vergeten worden dat we in België voor het gemak doorgaans alleen Brussel stilleggen. Door de veelheid aan internationale en buitenlandse instanties in onze hoofdstad is dat vaak voldoende om de aandacht van heel de wereld op een zeer klein en beperkt onderwerp te vestigen. Meer productiviteitsverlies zou mooi zijn meegenomen, maar in mijn ogen is dat alleen mogelijk wanneer de overheid de stakers in dienst neemt: Alleen dan kunnen we garanderen dat er in het hele land geen enkele productiviteit meer is.”

De ANWB en diverse toeristen- en reizigersorganisaties zijn bang dat de plannen van de Franse regering de vakantieplannen van ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders door de war zullen schoppen, hoewel Cazeneuve hen op het hart drukt dat dat nergens voor nodig is: “Frankrijk is een land dat trots is op zijn toerisme, zijn hartelijkheid en het warme welkom waarmee wij onze bezoekers ontvangen. Zo spreekt inmiddels 0,2% van de Fransen voldoende Engels om aan toeristen uit te leggen dat ze Frans moeten praten. Van een land dat zo gastvrij is, mag je ook een oplossing verwachten voor toeristen die met de auto op vakantie willen. We hebben bijvoorbeeld al met de stakende vakbonden afgesproken dat ze geen autosnelwegen zullen blokkeren op de drie traditioneel drukke ‘zwarte’ zaterdagen. Hierdoor is het nu op zwarte zaterdag niet veel drukker dan op de dagen dat we de snelweg wel helemaal vast zetten. Het hielp hiervoor natuurlijk wel dat de stakers sowieso geen zin hebben om op zaterdag te staken, maar ondanks dat denk ik dat dit een prestatie van onze regering is die de toerist zal waarderen.”