UvA schrapt lezing islamitische studentenvereniging

Dat kopte nu.nl 15 januari… Ja, daar sta je dan met je goeie gedrag. Je studeert, bent actief binnen een studentenvereniging, haalt goede cijfers, kortom: De ideale schoonzoon / dochter. Je wilt een politiek podium opzetten, en vanwege de oorlog op de Jordaanoever nodig je een spreker uit die vindt dat het probleem kan worden opgelost door het stichten van een Islamitische staat.

Je doet je best om er een goede avond van te maken, bent weken in de weer met van alles en nog wat, regelt tussen je tentamens door een zaaltje op je faculteit, en wacht in spanning af tot de grote dag nadert. Maar de grote dag komt niet… Nee, want de universiteit heeft lucht gekregen van je podium, en ja… Misschien moeten we het toch maar niet doen… Dus de zaal blijft dicht, je kunt alle gasten, sprekers en belangstellenden op de hoogte gaan stellen dat ’t feest niet doorgaat, en vraagt je ondertussen af of je nog wel in Nederland woont.

Want in Nederland, daar mag toch alles gezegd worden? Weten we nog hoe boos we waren op de moordenaar van Pim, en de moordenaar van Theo? Allerlei mensen riepen dat wij hier in het westen ons niet de mond zouden laten snoeren door een stelletje godsdienstfanaten uit Islamitische landen. Iedereen in Nederland mag zijn eigen mening, hoe dom ook, hebben, verkondigen en verdedigen, want zo doen wij dat, hier in het verlichte westen. …

Nou ja…

Zo doen we dat, mééstal… Want niet altijd, nee, want niet álles mag gezegd worden… Kijk, iedereen mag wel een mening hebben, zolang het maar de mening is die wíj hebben. Dus dat mannen en vrouwen gescheiden moeten zitten, omdat sommige mensen zich daar prettiger bij voelen, daar moeten wij niets van hebben! Dat soort barbaarse praktijken, daar doen wij allang niet meer aan mee (vrouwen mochten bij ons in 1922 al stemmen!). En dat zo’n clubje Islamitische godsdienstfanaten hier wil gaan oproepen tot een intifada, daar komt niets van in: Wij sluiten ons veel liever bij Israël aan, want dát hoort tenminste bij de ‘verlichte’ westerse wereld (dodental Israël vs Palestina: 10 – 635).

Wanneer leren we nou eens dat vrijheid van meningsuiting niet één kant op werkt? Wanneer leren we nou eens dat vrijheid van meningsuiting niet vrijblijvend is, dat er een andere kant van de medaille is, namelijk dat je ook de meningen van anderen moet tolereren. Wanneer leren we nou eens dat vrijheid van meningsuiting alleen bestaansrecht heeft, wanneer er verschillende, botsende, kruisende en ruziënde mening zijn. Dat vrijheid van meningsuiting niet alleen een recht is, maar ook een plicht in zich draagt om naar anderen te luisteren, om hun meningen te horen, daarover na te denken en waar nodig proberen deze te verbeteren.

Kijk nog even naar de volgende, weldoordachte, puur-westerse meningen… Dat mag wel…