Veiligheid boven privacy

Chancellor Sutler (V for Vendetta)

Met deze stelling daag ik Rotterdammers uit om met mij in debat te gaan op het Stadsdebat. Daar kunt u uw mening geven, reageren op mijn stelling en bijdragen van deelnemers aan het debat.

Veiligheid is een topprioriteit van dit college. In Rotterdam gaat het gelukkig steeds beter met de veiligheid. Om deze verder te verbeteren zijn maatregelen nodig. Vaak onothordoxe maatregelen. Maatregelen die wel eens in het geding komen met de privacy van burgers. Ik ben echter van mening dat je privacy niet altijd de doorslag moet geven wanneer het aankomt op de verbetering van de veiligheid. Als je een keuze moet maken, kies ik voor een veiliger Rotterdam.

Zo ben ik bijvoorbeeld voor het koppelen van bestanden, voor fouilleren in sommige delen van de stad en voor cameratoezicht.

Bent u het met mij eens? Of hecht u meer aan uw privacy? Wat is volgens u toegestaan voor de veiligheid in de stad? Waar liggen de grenzen? Is alles toegestaan? Geef u mening op Stadsdebat, want uw mening telt!

Burgemeester Opstelten

Bron: Bestuursdienst, 01-03-2005

Of ik ‘t met ‘m eens ben vraagt ‘ie… Grappenmaker…

Hij is van mening dat privacy niet altijd de doorslag moet geven, als het gaat om veiligheid… Of ik ‘t met ‘m eens ben? Twijfel je daaraan?

Heel goed! Want ik ben ‘t niet met ‘m eens… Waarom niet? Simpel… In deze tijd, waarin de media en Geert Wildersen, Ayaan’s en ayatola’s ons bang maken, met niet, of nauwelijks bestaande dreigingen van links en rechts, en centrum en God, en Allah en submission’s, besloot ons lieftallige kabinet om het terroristen moeilijker te maken… “Oei! Wat gaan ze doen!?” moeten alle in ons land aanwezige terroristen gedacht hebben. En toen ze hoorden wat ze gingen doen, hebben ze zichzelf waarschijnlijk een breuk gelachen, want waar komt onze regering mee aanzetten? Een identificatie-plicht… Op die manier kunnen terroristen zich niet langer veilig in ons mooie landje ophouden, zonder direct gezien te worden door de wijkagent bij u in de buurt!

En? Heeft het geholpen? Nou, dat wel… Niet in de goede richting, want de media overstromen ons nog steeds dagelijks met de bedreigingen aan het adres van iedereen, maar wel weer richting de schatkist… Iedere fietser zonder licht, iedere hardrijder zonder gordel, iedere bordeellopende lam-zak en ieder dronken paard krijgt namelijk direct een bekeuring van 35 harde Euri’s, voor het niet bij zich dragen… yadi-yadi-yadi-ya… Enzovoorts…

En na deze schokkende, en onderschatte (er kwamen luttele miljoenen méér binnen dan verwacht!!!) uitkomst van dit nieuwe geld-infuus voor de Nederlandse Staat, komt er ene meneer op stelten, op het waanzinnige idee, om nóg meer privacy op te geven, om nóg vaker prefentief te gaan wapen-voelen, om nóg vaker willekeurige medeburgers te gaan vragen naar hun identiteit, en om nóg meer camera’s op te hangen…

En zo ontstaat een angst-gevoel onder de Nederlanders, waarvan Aldous Huxley (a Brave New World) niet had durven dromen. En zo ook, onstaat een wij/zij-gevoel, tussen twee willekeurige mensen, die alleen in huidskleur niet hetzelfde zijn… Of in inkomen… Of in taal, of achtergrond… Of geloof… Cultuur… Of wijk, buurt… Straat… ?

Dus nee, meneer op Stelten, ik ben het niet met u eens… U wel met mij?